Lužická hospodská liga 2005-2006
Zpravodaj č. 1 /2005
Zdar kulečníku a všem Fandům
hlavně těm co se mnou prohrávaj  J
Je to paráda, že Vás můžu zase urážet ve svém bulletinu. Nejdřív Vás samozřejmě všechny zdravím a přeji v lize hodně úspěchů jak jednotlivcům tak týmům. Víte jistě, že první místo v I.lize je již zamluvené, ale nesmutněte druhá a třetí příčka je taky fajn. V prvním čísle se chystám spíše trochu osvětlit pravidla a sdělit některé perličky z prvních zápasů. Snad budu opět dobře čtivý. Namyšlenej jsem v tomto ohledu víc než je zdrávo, takže kritiku nepřijímám.
Pravidla
Prosím o dodržování „Dobrých mravů“
Již se vyskytly některé sporné situace.
1.     Vypadla koule (Hoši z Perónu)
Po vypadnutí koule se staví základní pozice.
2.     Došlo ke kontaktu oděvu s koulí (AJETO)
Jsou mezi námi jedinci, kteří nemají až tak úplně pod kontrolou každou část svého těla. Já osobně podobný prohřešek soupeře přehlížím pokud se jedná například o břicho. Sám si však dávám velký pozor a samozřejmě v podobném případě bych odešel od stolu. Rozhodně ale k porušení pravidel došlo a hráč by měl odejít od stolu.
3.     Hrálo se dřív než se koule zastavily (Nároďák)
U předčasně odehraného strku jsem byl i já osobně. Na tento fakt upozornil soupeř. Já jsem sice situaci na stole nesledoval, ale šel jsem okamžitě upozornit svého spoluhráče o porušení pravidel. Poprvé byl tedy na chybu upozorněn. Bohužel došlo údajně (dle soupeře) u tohoto samého hráče ke stejnému prohřešku. Byl jsem mimo místnost a tudíž jsem opět chybu osobně neviděl. Hráč si opakovaného provinění vědom nebyl a pokračoval. Naneštěstí zápas vyhrál.
Pokud to mám podobné prohřešky hodnotit, musím se postavit za hráče. Celou lužickou ligu máme postavenou na férovosti, cti a upřímnosti každého jednotlivce. Neexistuje status rozhodčího a co řekne hráč, to je „platné“. Uvozovky jsem použil proto, že může nastat situace, kdy hráč nemá pravdu a po argumentech soupeře či svých vlastních spoluhráčů usoudí, že se mýlil. Zdůrazňuji však, že pokud někdo bude úmyslně tohoto privilegia zneužívat a opakovaně před mnoha svědky zneužívat svého postavení, může dojít k zákazu hraní na několik kol či k jeho vyloučení z lužické ligy.
Dolní Podluží zkvalitnilo své služby
Tukový průmysl ochabuje
Při rozvážení rozpisů a karet jsem se stavil v Dolním Podluží. Pajzl je znám především svými tučnými kuřecími řízky. Jelikož jsem je za podobné masné výrobky tradičně kritizoval jsem nyní povinen je pochválit. Na tabuli (světe div se) stála nabídka dne:
karbanátek s bramborovým salátem
Jakožto hladový pocestný jsem neodolal. Udělal jsem dobře. Bramborový salát byl libový a karbanátek také. Teplota nad očekávání. Rozhodl jsem se tedy této hospodě přidat jednu hvězdičku za kvalitu. Nyní jich tedy mají místo mínus tří, mínus dvě.
SportBAR Nový Bor
kdo jinému jámu, já na něj prásk…
S velkým očekáváním jsem se já i celý lužický svět těšil na výkon Ládi Zetka ze SportBaru v Novém Boru. Jeho první nástup však vyděsil i kapitána, jinak otřelého barmana a alkoholika. Střelec, který měl loňský nástup se 150tiprůměrovými výkony přes prázdniny vyprchal a stal s z něj běžný průměrný hráč, jací jsou nyní ve SportBaru všichni. V podstatě mě osobně jeho současný výkon samozřejmě potěšil a ani zde o tom nepíšu kvůli tomu výkonu. Důležité je na tom všem něco jiného. Jestli pak víš Ládíku, kdo se Ti následně pomstil a přikrášlil Ti pouzdro na tágo. Byl to Váš kapitán Románek. Volal mi na mobil hned po Tvé prohře, celý nešťastný, že Tě bude muset vyměnit, že pořád jenom chlastáš na dluh, že Tě nechá zaplatit startovné… . Já jako kapitán se snažím hráče podržet. Zvlášť v těch špatných chvílích. Jestli chceš, zavolej a budeš hrát za nás.
Distribuce zápisů z utkání
Podotýkám, že zápisy lze posílat poštou, e-mailem či SMS. V e-mailu a v SMS stačí podobný formát:
Tuma 155,9,48 Zetek 300,9,112 Leber 300,12,45 Kubej 290,12,63 Zeman 300,3,293 Husak 53,3,45
Jsou to vždy vzájemní soupeři, kolik nahráli, na kolik náběhů a maximální série.
ã Jiří Tůma
463 34 Hrádek nad Nisou • Loučná 80
Tel (602) 855 200